Helgerudkvartalet - Pattern
26-02-21 av Helgerudkvartalet

Den fødte byplanlegger

Det er fredag formiddag og de første kaffetørste Sandvikingene har begynt å dukke opp i Sandvika Folkebad, et formidabelt tilskudd til byens dag- og nattliv. Alt er fresht og fint, uten å dempe følelsen av historikk som sitter i veggene. «Det var ingen tilfeldighet at jeg ønsket at vi skulle møtes her,» sier Kristoffer. «Folkebadet er nytt, men lokalene er gamle, vakre og fulle av historie. Her har det vært kalkfabrikk, yrkesskole og øvingslokaler for musikere. Det er et godt eksempel på visjonen vi har for Sandvika – fjerne det mindre pene og ta vare på det flotte og historiske.»

Han tar en tenkepause mens han kikker ut gjennom de buede vinduene. Noen meter unna renner den regntunge Sandvikselva, flankert av elvepromenaden. Tiden promenaden har vært åpen for publikum kan telles i måneder, men den ligger så godt plassert i terrenget at den godt kunne vært her da Claude Monet slepte staffeliet sitt langs elvebredden.

Kristoffer smiler, et smil av typen bare en god opplevelse for lenge siden er i stand til å forme.

«Jeg er oppvokst på Hosle. Familien min var storforbrukere av alt Bærum har å by på, marka og fjorden, skispor og skøytebaner. Men det klareste minnet er faktisk herfra. Da jeg var fem eller seks år gammel pleide jeg å bli med moren min til Sandvika for å kjøpe rekesalat. Butikken het Helgerudhallen og lå i Helgerudgården, den var Bærums første kolonialbutikk med rulletrapp. Om det var rulletrappen eller rekesalaten som gjorde sterkest inntrykk vet jeg ikke, men den gode følelsen jeg har for Sandvika har vært med meg siden. Jeg gjør så mange ærend og innkjøp som mulig her, sønnene mine er på fornavn med eieren av sushi-restauranten.

Kristoffer fortsetter.

«Etter masterstudier og jobb i Mexico kaster jeg meg inn i reguleringsplanen for Helgerudkvartalet i 2005. Og det har jeg holdt på med siden. Reguleringsprosessen for Sandvika har vært kompleks, det er mange involverte parter og sterke meninger. Det er sunt! Alle vil det beste for byen, og dette har ført til at den endelige planen er grundig gjennomarbeidet og at resultatet kommer til å bli veldig fint. Det er virkelig veldig mange som skal ha æren for at planen har blitt så bra. Det er lenge siden storsenteret var Sandvikas eneste og største trekkplaster.

Vi har så uendelig mye mer å by på. Sjø, elv, skog og kultur, alt med et sentralt knutepunkt. Her skal det være helt naturlig å bosette seg for alle – yngre enslige og familier, pendlere, studenter og godt voksne som ønsker seg noe mindre og mer vedlikeholdsfritt med nærhet til butikker og sosiale arenaer. I reisetid blir Sandvika akkurat som en av de mest sentrale bydelene i Oslo, 12 minutter med tog til Nasjonalteateret. Samtidig har Sandvika et mangfold ingen bydel i Oslo kan matche, med blant annet Kadettangen og Kalvøya lett tilgjengelig for alle som bor her. Bor du i Helgerudkvartalet kan kveldsbad bli et fast ritual. Og om vinteren er du i skisporet på mindre enn 10 minutter.

Å sette opp et så markant bygg i sentrum av en liten by vil ha stor innvirkning på et helt lokalsamfunn. Det overordnede målet er å få bli med på å skape et Sandvika som er den aller beste versjonen av seg selv. Gjennom Helgerudkvartalet skal vi forsterke følelsen av stedstilhørighet og identitet. I Helgerudkvartalet skal mennesker stortrives med å bo, like å jobbe og drive butikker som går bra og bidrar til å lage vitalitet og liv i sentrum. Vi legger mange ekstra ressurser i å lage bygg med sjeldne kvaliteter. Miljøambisjonene er høye, og vi ser mot inkorporering av det nyeste innen regenerasjon og bærekraft med solide og langvarige løsninger. Dette er viktig for oss, sett i både følelsesmessig og forretningsmessig perspektiv. Vi har planer om å utvikle store deler av Sandvika, og dette gjør Helgerudkvartalet til et viktig pilotprosjekt. Fungerer dette bra, vil det skape etterspørsel. Desto flere fornøyde beboere og besøkende vi har, desto bedre er det for prosjektene vi utfører i fremtiden.»

Tiden løper, og Kristoffer Andenæs må snart gjøre det samme. Bygninger på 15 etasjer i sentrum av Sandvika reiser seg ikke av seg selv. Han oppsummerer praten kjapt og effektivt.

«Vi liker å se på oss selv som en litt annerledes eiendomsutvikler. Der andre bygger og drar videre, gjør vi det stikk motsatte: Vi bygger og blir. Andenæs Eiendom har vært i Sandvika i over 70 år,» avslutter han med et smil. «Og vi kommer til å fortsette å være her.»